Η Μεσογειακού τύπου διατροφή μπορεί να καταπολεμά την κατάθλιψη


Σύμφωνα με μια έρευνα από την Ισπανία, η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και όσπρια μπορεί να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Τα άτομα που ακολουθούσαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνα που είχαν χαμηλότερα σκορ μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μια έρευνα με πάνω από 10.000 εθελοντές που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of General Psychiatry.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας δείχνουν την πιθανότητα ότι το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής σχετίζεται προστατευτικά έναντι της κατάθλιψης», γράφουν οι ερευνητές με επικεφαλή την Almudena Sanchez- Villegas από το πανεπιστήμιο Las Palmas de Gran Canaria και το πανεπιστήμιο της Navarra στην Pamplona.
«Αναγνωρίζουμε ότι τα ευρήματά μας πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες προοπτικές μελέτες με καλύτερο έλεγχο και άλλων παραγόντων και από δοκιμές με πιο αντικειμενική και αυστηρή αξιολόγηση του αποτελέσματος», προσέθεσαν.

Η Μεσογειακή Διατροφή, πλούσια σε δημητριακά, κρασί, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο και χαμηλής συχνότητας κατανάλωσης σε πλήρη γαλακτοκομικά, κρέας, junk food και λίπους, έχει συσχετισθεί με μακροζωία, μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα κυριότερα διατροφικά συστατικά αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν βήτα- καροτίνη, βιταμίνη C, τοκοφερόλες, πολυφαινόλες και απαραίτητα μέταλλα.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικές πληροφορίες από 10.094 υγιείς Ισπανούς εθελοντές και υπολόγισαν την προσκόλλησή τους στη Μεσογειακή Διατροφή με βάση 9 συστατικά. Μερικά από αυτά είναι ο λόγος μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα λιπαραά, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και υψηλή κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών, λαχανικών και ψαριού.

Μετά από ένα μέσο όρο 4,4 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκε κατάθλιψη σε 156 άνδρες και 324 γυναίκες. Μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή, όπως αποδεικνύεται από τα μεγαλύτερη διατροφικά σκορ, συσχετίστηκε με 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα διατροφικά σκορ.

«Οι ιδιαίτεροι μηχανισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της κατάθλιψης, δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστοί», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Sanchez- Villegas και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι τα διατροφικά συστατικά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, της καταπολέμησης της φλεγμονής, της μείωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και της καταπολέμησης της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
«Παρόλα αυτά, ο ρόλος της συνολικής διατροφής μπορεί να είναι πιο σημαντικός από την επίδραση του κάθε συστατικού χωριστά», έγραψαν.

«Είναι εύλογο ότι ο συνεργιστικός συνδυασμός της ικανοποιητικής πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων και άλλων φυσικών ακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών (από το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς), φλαβονοειδών και άλλων φυτοχημικών συστατικών (από τα φρούτα και τα λαχανικά) και η μεγάλη ποσότητα βιταμινών (κυρίως του Β συμπλέγματος) σε ένα συνολικό πρότυπο Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να ασκεί έναν ικανοποιητικό βαθμό προστασίας έναντι της κατάθλιψης».


Source: Archives of General Psychiatry Volume 66, Number 10, Pages 1090-1098
“Association of the Mediterranean Dietary Pattern With the Incidence of Depression: The Seguimiento Universidad de Navarra/University of Navarra Follow-up (SUN) Cohort” Authors: A. Sanchez-Villegas, M. Delgado-Rodriguez, A. Alonso, J. Schlatter, F. Lahortiga, L.S. Majem, M.A. Martinez-Gonzalez

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!