Τα "καύσιμα" του μυαλού!!!

Όσο απαραίτητη είναι η βενζίνη για την κίνηση του αυτοκινήτου, άλλο τόσο απαραίτητα είναι τα υγρά και οι υδατάνθρακες για τη λειτουργία του εγκεφάλου που το… οδηγεί!
Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένας τέλειος μηχανισμός που καθορίζει τη συμπεριφορά, τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις μας κάθε στιγμή. Οι λειτουργίες του –βαθμός συγκέντρωσης και εγρήγορσης, μνήμη κλπ- είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι το διάβασμα, η εργασία ή η οδήγηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι, ακόμη και μία απλή αφηρημάδα ή αδιαθεσία –όπως ένας πονοκέφαλος- μπορεί να έχει απρόβλεπτες, δυσάρεστες συνέπειες.
Γι’ αυτό και η σωστή «τροφοδοσία» του μυαλού μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε όλες τις περιστάσεις που απαιτούν υψηλά επίπεδα νοητικής λειτουργίας. Και, όταν λέμε «τροφοδοσία», εννοούμε κυρίως τους υδατάνθρακες (που παρέχουν την απαραίτητη γλυκόζη για τη λειτουργία του εγκεφάλου), αλλά όσο κι αν φαίνεται παράδοξο και τα υγρά.

Το νερό και, γενικότερα, τα υγρά είναι ούτως ή άλλως ένας παράγοντας αποφασιστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, στο σύνολό του. Δεδομένου ότι το βάρος μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 50-60% είναι προφανές ότι η ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί κινητήριο μοχλό για διαδικασίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του, η πέψη, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και άλλες. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική και για τις νοητικές μας λειτουργίες αφού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ήπια έως μέτρια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης, έως απώλεια συγκέντρωσης, εγρήγορσης και βραχυχρόνιας μνήμης. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι με τον όρο «ήπια αφυδάτωση» εννοούν μία απώλεια ακόμη και μόλις 2% των επιπέδων «υγρασίας» του οργανισμού, η οποία μπορεί να συμβεί χωρίς καν να νιώσουμε έντονα το «προειδοποιητικό» αίσθημα της δίψας.

Η αντικατάσταση, λοιπόν, της ποσότητας νερού που αποβάλλεται διαρκώς μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου, είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Διαφορετικά, ο ύπουλος εχθρός που λέγεται «αφυδάτωση» μπορεί να επηρεάσει, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, τις επιδόσεις μας μέσα από μία σειρά συμπτωμάτων που ίσως γίνουν αιτία ακόμη και για σοβαρά ατυχήματα όταν, λόγου χάρη, οδηγούμε.

Βέβαια, η ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώνουμε είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Σύμφωνα με παλαιότερες πεποιθήσεις η πρόσληψη 8 ποτηριών νερού ήταν αρκετή για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Ωστόσο, οι πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α ανέτρεψαν αυτή την αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι στην ενυδάτωση συνεισφέρουν πολλά τρόφιμα και όλα τα ροφήματα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό καλύπτεται με την κατανάλωση τροφίμων και το υπόλοιπο 80% από ροφήματα.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι και η ποικιλία αποτελεί μία βασική ανθρώπινη ανάγκη, είναι πολύ σημαντικό –και… παρήγορο- ότι μπορούμε να επιλέξουμε την πηγή της ενυδάτωσης του οργανισμού μας μέσα από όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά (καφεϊνούχα και μη), που ανάλογα με το είδος τους περιέχουν 85%-99% νερό.

Ειδικά για συνθήκες που απαιτούν υψηλή εγρήγορση, όπως είναι η οδήγηση, τα καφεϊνούχα ροφήματα παρέχουν και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι, χάρη στην καφεΐνη που περιέχουν εξασφαλίζουν ταυτόχρονα και αυξημένο βαθμό εγρήγορσης, για περισσότερη ασφάλεια!

Το άρθρο δημοσιεύεται και στο myself.gr

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!