Diet Coaching: Εξουσιάζω τη στιγμή



Ένα θωρηκτό πλοίο έκανε μανούβρες στη θάλασσα για πολλές ημέρες λόγω κακοκαιρίας. Ο καπετάνιος, που ανησυχούσε για την επιδείνωση της κατάστασης, έμενε συνέχεια στη γέφυρα για να μπορεί να ελέγχει όλες τις δραστηριότητες. Ένα βράδυ, αφού είχε νυχτώσει, ο επικεφαλής της γέφυρας φώναξε ξαφνικά: «Ένα φως που αναβοσβήνει, καπετάνιε,  στα δεξιά μας». Ο καπετάνιος ρώτησε «Είναι σταθερό ή κινείται προς την πρύμνη;». Ο επικεφαλής επιβεβαίωσε ότι ήταν σταθερό, το οποίο σήμαινε ότι το θωρηκτό ήταν προφανώς σε πορεία πρόσκρουσης με το άλλο πλοίο.
Ο καπετάνιος τότε είπε στον σηματωρό (τον ναύτη που είναι υπεύθυνος για τα σήματα) «Στείλε σήμα σε αυτό το πλοίο «Είμαστε σε πορεία σύγκρουσης. Σας συμβουλεύω να αλλάξετε πορεία 20 μοίρες βόρεια». Από το άλλο πλοίο ήρθε η απάντηση «Εσείς αλλάξτε την πορεία σας 20 μοίρες νότια». Ενοχλημένος από την αλαζονεία της απάντησης, ο καπετάνιος είπε «Στείλε: «Είμαι ο καπετάνιος, αλλάξτε την πορεία σας 20 μοίρες βόρεια».
«Είμαι ναύτης δεύτερης γραμμής», ήρθε η απάντηση, «και επιμένω ότι είναι καλύτερα να αλλάξετε την πορεία σας 20 μοίρες νότια».
Εκείνη τη στιγμή, ο καπετάνιος εξοργίστηκε. Φώναξε «Στείλε: Είμαι ένα θωρηκτό. Άλλαξε την πορεία σου 20 μοίρες βόρεια».
Απάντηση από το φως που αναβόσβηνε: «Είμαι ο Φάρος».
Ο καπετάνιος άλλαξε την πορεία του.


Η ευελιξία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Μέσα από τη διαδικασία αλλαγής του τρόπου ζωής, του τρόπου σκέψης μας, του σώματος μας, ερχόμαστε σε τρομερές εσωτερικές συγκρούσεις και πισω-γυρίσματα. Η εμπειρία μου ως Διαιτολόγος με έχει διδάξει ότι η Ανοσία στην Αλλαγή είναι πολύ επίμονη διαδικασία. Το έχω αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο μου, όμως αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η ουσία του coaching έγκειται στη δράση. Είναι πολύ καλό και σημαντικό το γεγονός ότι κατανοούμε τις δομές που υπάρχουν στο κεφάλι μας και πώς λειτουργούμε, όμως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση. Συμφωνείτε;

Οι περισσότεροι πελάτες μου θέλουν να χάσουν το υπερβάλλον βάρος… χθες! Το γνωρίζουμε ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να είναι ανυπόμονος και ομολογώ ότι υπάρχουν «συνάδελφοι» που δουλεύουν με το τέμπο των πελατών μας. Δυστυχώς, ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο. Για να μπορέσετε να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε ώστε να πετύχετε τον στόχο που εσείς οι ίδιοι έχετε βάλει, χρειάζονται μερικά βασικά συστατικά: υπομονή, επιμονή, ευελιξία, δημιουργικότητα, ανθεκτικότητα και χρόνος. Στον χρόνο θα εστιάσω στο σημερινό μου άρθρο, που δεν του δίνουμε την αξία του.

Ας δώσω ένα απλό παράδειγμα, που έχουμε συναντήσει όλοι οι διαιτολόγοι στα γραφεία μας: έρχεται ένας πελάτης που θέλει να χάσει βάρος, φτιάχνουμε το πλάνο του όπως το θέλει, με βάση τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και την καθημερινότητά του και την επόμενη φορά που αξιολογούμε την κατάσταση, μας εκμυστηρεύεται ότι είχε ένα τραπέζι την Κυριακή και δεν μπορούσε να αντισταθεί σε γλυκά, φαγητά και ποτά που περνούσαν από μπροστά του. Σε αυτό το σημείο, στο Diet Coaching, παντρεύω τη Διαιτολογική Συμβουλευτική με τη Wellness Coaching προσέγγιση: αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν είστε συνειδητοί εκείνη τη στιγμή που αποφασίζετε να παρεκκλίνετε από το πλάνο διατροφής. Αυτή η στιγμή διαρκεί κλάσματα του δευτερολέπτου και, ναι, μπορείτε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην απόφαση που θα πάρετε. Είναι θέμα προπόνησης. Η Συμβουλευτική έρχεται να δώσει μερικά διατροφικά tips για το τι να κάνετε αντί για να ενδώσετε στον «πειρασμό», όμως αν εσείς δεν μάθετε να ελέγχετε τον εαυτό σας, η συμβουλευτική δεν έχει αποτέλεσμα.

Επομένως, ας ξεκινήσουμε να προπονούμαστε μαζί στην συνειδητότητα της στιγμής, στην πρακτική του εδώ και τώρα, όπου υπάρχετε μόνο εσείς και ο εαυτός σας. Σε αυτά τα κλάσματα δευτερολέπτου μπορείτε να ελέγξετε τη σκέψη σας, που θα σας οδηγήσει σε ένα συναίσθημα και μια απόφαση για δράση. Ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτα από όλα αυτά και απλά παρασυρθείτε από την παρέα, μη γελιέστε: αποφασίσατε να μην αναλάβετε δράση που θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον όμορφο εαυτό σας και θα ανεβάσει την αυτοπεποίθησή σας στα ύψη.


Και να θυμάστε: 
«Εξουσιάζεις τη στιγμή, εξουσιάζεις τη ζωή»


Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!