Diet Coaching: Για ποιο λόγο να προσλάβω coach;


Στα αθλήματα, ο ρόλος του προπονητή είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη είτε ενός αθλητή είτε μιας ομάδας. Ένας αθλητής έχει προπονητή μόνο αν έχει κάνει μια προσωπική δέσμευση να βελτιωθεί και να απογειώσει την απόδοσή του. Αντιλαμβάνεται ότι έχει ικανότητες και (ίσως) ταλέντο και θέλει να το βελτιώσει για να γίνει καλύτερος στον τομέα του.

Το coaching είναι μια διαδικασία, περιορισμένης χρονικής διάρκειας,  η οποία υποστηρίζει άτομα ή ομάδες να ενεργήσουν αποφασιστικά και κατάλληλα στο πλαίσιο που βρίσκονται. Ο προπονητής στηρίζει τους πελάτες στην επίτευξη μεγαλύτερης αυτογνωσίας, βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης και την αύξηση της αυτο - αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να αναπτύξουν τους δικούς τους στόχους και τις λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν (ορισμός του European Mentoring and Coaching Council).

Διαιτολόγος vs Coach

Να ξεκαθαρίσω κάτι: ένας επιστήμονας υγείας (διαιτολόγος, γιατρός κτλ), ένας personal trainer και ένας coach (θα πρέπει να) έχουν ένα κοινό στόχο για τον πελάτη τους, που είναι η αλλαγή συνηθειών προς μια πιο επιτυχημένη, υγιή και ισορροπημένη ύπαρξη. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος προσέγγισης.

Ο ρόλος ενός Διαιτολόγου είναι να:

  • Πληροφορεί
  • Καθοδηγεί
  • Σχεδιάζει (εξατομικευμένα) προγράμματα διατροφής, ανάλογα με τις ανάγκες και το στόχο του κάθε πελάτη
  • Υποστηρίζει
  • (Προαιρετικά) Εκπαιδεύει τον πελάτη του σε θέματα διατροφής, χρησιμοποιώντας μοντέλα τροποποίησης συμπεριφοράς (σχεδιασμένα για την διαιτολογική πρακτική)
Σε αντιπαράθεση, ο ρόλος του coach είναι να:

  • Έχει την στάση «Εσύ-έχεις-τις-απαντήσεις».
  • Ενδυναμώνει τον πελάτη να διαλέξει τον καλύτερο δρόμο προς τις μόνιμες αλλαγές τρόπου ζωής.
  • Συζητά στόχους, όραμα και σχεδιασμό πλάνου δράσης από κοινού με τον πελάτη.
  • Ρωτά τον πελάτη ερωτήσεις ενδυνάμωσης- ΔΕΝ ΛΕΕΙ για ποιους λόγους πρέπει να κάνει ο πελάτης αλλαγές στον τρόπο ζωής του.
  • Προσφέρει εργαλεία για κινητοποίηση.
  • Προσφέρει εργαλεία για θέσπιση στόχων.
  • Προσφέρει εργαλεία για αναζήτηση του εαυτού (self-discovery).
  • Αποδέχεται το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο δυο πελάτες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση στην αλλαγή του τρόπου ζωής (ακόμα κι αν το θέμα είναι κοινό).
Να τονιστεί ότι ένας coach, ακόμα κι αν είναι εξειδικευμένος στο wellness, δεν μπορεί να συστήνει προγράμματα άσκησης και διατροφής, αν δεν έχει το κατάλληλο υπόβαθρο. Επομένως, αν δεν είναι ήδη πιστοποιημένος στο χώρο του fitness ή διαιτολόγος- διατροφολόγος, τότε θα πρέπει να είναι σε άμεση συνεργασία με αυτούς τους επαγγελματίες, για να προσφέρει το μέγιστο δυνατό στους πελάτες του.

Για ποιο λόγο να προσλάβω έναν coach;


Ας δούμε τους πολλαπλούς ρόλους του coach λίγο πιο αναλυτικά.

1.      Υπευθυνότητα
Ίσως από τους πιο σημαντικούς λόγους για να προσλάβει κάποιος έναν (life) coach. Θέλεις να πετύχεις έναν στόχο; Ο coach θα παρακολουθεί μαζί σου την πορεία σου για την επίτευξη του στόχου αυτού και θα ελέγχετε μαζί τους λόγους για τους οποίους μπορεί να πάει κάτι στραβά.


2.      Συγκέντρωση
Σε βοηθά να φτιάξεις το Πρσωπικό Πλάνο Δράσης σου, το οποίο συντελεί στο ξεκαθάρισμα των βημάτων της εξέλιξής σου. Επιπλέον, Βοηθά στη συνειδητή εστίαση στο στόχο σου και να μένεις συγκεντρωμένος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (μερικές φορές, από τη χαρά ή την απογοήτευση, τείνουμε να… «πηδάμε» κάποια στάδια).

3.      Κινητοποίηση
Δες αυτό το video για να καταλάβεις τι εννοώ.

4.      Πόροι
Προσφέρει πληθώρα εργαλείων και τεχνικών για να πετύχεις το στόχο σου και μοιράζεται τις γνώσεις του.

5.      Διαφορετική προοπτική
Όταν είσαι μέσα στο πρόβλημα, δεν μπορείς να δεις καθαρά όλες τις επιλογές που έχεις, συνήθως «πνίγεσαι» και πιστεύεις ότι δεν έχεις επιλογές. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι σε κάθε πρόβλημα έχεις τουλάχιστον δυο λύσεις: να κάνεις κάτι ή να μην κάνεις κάτι. Μερικές φορές, αφήνουμε το (έντονο) συναίσθημα να μας κατευθύνει τις σκέψεις μας και να επηρεάζει τις αποφάσεις μας. Ο coach σε βοηθά να δεις τα γεγονότα αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματισμούς.

6.      Πρόκληση
Η ανθρώπινη φύση δεν θέλει να ζορίζεται. Το έχω αναφέρει εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο μου ότι το μυαλό αναπτύσσει Ανοσία στην Αλλαγή. Ο coach, όμως:
·         θα σε προκαλέσει να πιέσεις τον εαυτό σου λίγο παραπάνω και να προχωρήσεις προς την εξέλιξή σου.
·         Θα σε προκαλέσει ειδικά τις περιόδους που χαλαρώνεις ή χάνεις την εστίασή σου από τον στόχο που έχεις θέσει.
·         Θα προκαλέσει τις ιδέες σου για να σε αναγκάσει να ψάξεις βαθύτερα μέσα στον εαυτό σου.
·         Θα προκαλέσει μια αρνητική στάση και έναν ηττοπαθή τρόπο σκέψης.

7.      Αντηχείο
Υπάρχουν φορές που είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να μοιραστείς τις βαθύτερες σκέψεις σου. Σκέψεις που ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό δεν τολμάς να παραδεχτείς. Ό,τι και να είναι αυτό, μια νέα ιδέα, μια σκέψη, ένας φόβος ή αμφιβολία, κάτι που σε απασχολεί, ο coach θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφαλείας για να συζητήσεις και να σου δώσει μια ειλικρινή και ανεπηρέαστη ανατροφοδότηση. Ο coach θα αφοσιωθεί σε εσένα και τον προβληματισμό σου. Άλλωστε, στην αρχή της σχέσης σας, ο coach θα σου αναφέρει ότι αυτό το επάγγελμα διέπεται από εχεμύθεια, για να νιώσεις ασφαλής.


Μια είναι η αλήθεια: Δεν υπάρχει υποκατάστατο της εμπειρίας. Ο κάθε ένας που λαμβάνει coaching, έχει μια διαφορετική εμπειρία, επομένως την καλύτερη άποψη μπορείς να την έχεις μόνο αν το δοκιμάσεις!



Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!