Πώς να μην παχύνω στην εμμηνόπαυση;

Ένα θέμα που μας απασχολεί όλους (ιδιαίτερα τις γυναίκες) λίγο- πολύ. Μπαίνω στην κλιμακτήριο, αρχίζω να έχω όλες αυτές τις εξάψεις και τα προεόρτια της εμμηνόπαυσης και ένα από αυτά είναι η αύξηση του βάρους. Στην ομιλία μου στο 7ο  Ετήσιο Ενημερωτικό Συνέδριο για τη Σκελετική Υγεία που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2013 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, αναφέρθηκα σε αυτό το θέμα. Ας το συζητήσουμε και μαζί.

Εμμηνόπαυση- Γυναικεία Υπόθεση
Εξ ορισμού, η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας η οποία δηλώνει το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας, με μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, τις λεγόμενες «θηλυκές» ορμόνες.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι εμφανή, μπορεί και να μην είναι.

Εμφανή συμπτώματα
Μη εμφανή συμπτώματα
*       Εξάψεις, έντονη εφίδρωση
*       Εκνευρισμός, πονοκέφαλοι
*       Αύξηση του σωματικού βάρους
*       Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
*       Αίσθημα κόπωσης
*       Απώλεια οστικής μάζας ð Οστεοπόρωση
*       Αύξηση επιπέδων χοληστερόλης αίματος ð
                                Καρδιαγγειακά νοσήματα

Υπάρχει αντρική εμμηνόπαυση;

Φυσικά και υπάρχει, ονομάζεται Ανδρόπαυση. Εμφανίζεται κοντά στα 50 έτη, με συμπτώματα παρόμοια της εμμηνόπαυσης: αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας συγκέντρωσης, κακή διάθεση, άγχος, εξάψεις, αϋπνία, κατάθλιψη.
Και σε αυτή την περίπτωση συναντάμε απώλεια οστικής μάζας που μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται μείωση του σωματικού λίπους και της μυϊκής μάζας.

Τι συμβαίνει:
*       Ορμονικά, αρχίζει να μειώνεται η παραγωγή των αντρικών ορμονών (ανδρογόνα) στον οργανισμό, και κυρίως της τεστοστερόνης, κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
*        Η τεστοστερόνη, γνωστή και ως «ορμόνη του σεξ», είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των αντρικών χαρακτηριστικών (τριχοφυΐα, μπάσα φωνή κ.λπ.) και για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Εμμηνόπαυση VS Ανδρόπαυση
Σε αντίθεση με τις γυναίκες, όπου τα επίπεδα των ορμονών εξαντλούνται, στους άνδρες τα επίπεδα των ορμονών απλώς μειώνονται, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό και στον ίδιο βαθμό σε όλους. 

Τι γίνεται με το σωματικό βάρος;
Στην εμμηνόπαυση παρατηρείται η αυξανόμενη τάση για εναπόθεση λίπους με ταυτόχρονη μείωση της μυϊκής μάζας. Φυσικά, αυτό έχει συνεπακόλουθο την αύξηση του σωματικού βάρους.

Πώς μπορώ να το προλάβω ή να το περιορίσω:

*       Μείωση πρόσληψης λιπιδίων & χοληστερόλης
*        Μείωση συνολικής ποσότητας θερμίδων
*        Ισορροπημένη διατροφή- Πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών
*        Συστηματική άσκηση


Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα, επικοινωνήστε μαζί μου στο manika.vassia@gmail.com για να σας στείλω την ολοκληρωμένη παρουσίαση του Συνεδρίου.

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!