6 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας

Σήμερα, Τετάρτη 6 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας (International No Diet Day), ημέρα που γιορτάζεται η αποδοχή του σώματός μας.

Αυτή η παγκόσμια ημέρα ξεκίνησε από το 1992 από την Mary Evans Young, μια πρώην ανορεξική γυναίκα, συγγραφέας του Having It All Without Having To Diet (Hodder & Stoughton, 1995).

Είναι μια μέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την αποδοχή όλων των σωματότυπων, δηλώνουμε αντίθετοι στην εμμονή που διακατέχει πολλούς ανθρώπους με την τελειοθηρία του σώματος χωρίς να δίνουν σημασία στην υγεία του οργανισμού.

Είναι μια μέρα που καταδικάζουμε όλες εκείνες τις δίαιτες- αστραπή, τις χημικές δίαιτες και όλες εκείνες τις ανορθόδοξες δίαιτες που καταπονούν τον οργανισμό μας.

Είναι μια μέρα που διώχνουμε το άγχος που μας διακατέχει με την απώλεια βάρους, κυρίως εμάς τις γυναίκες.

Ένα από τα πιο έξυπνα εμπορικά επινοήματα της «βιομηχανίας» του αδυνατίσματος θεωρούνται οι ανορθόδοξες ή θαυματουργές δίαιτες. Αυτές οι δίαιτες βασίζονται σε δυο αρχές:

Στην «ανισορροπία» σε μακροθρεπτικά συστατικά που συνοψίζονται στα παρακάτω χαρακτηριστικά: Πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες, πλούσιες σε πρωτεΐνη, πολύ χαμηλές σε λίπος.
Στην κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν αυτές τις δίαιτες. Αντίθετα, οι δίαιτες αυτές χαρακτηρίζονται από χρήση εμπειρικής μαρτυρίας και όχι συγκεκριμένων γεγονότων για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι αυτό που συνδυάζει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και συστηματική άσκηση.

Η ανάλυση των ανορθόδοξων διαιτών είναι πέρα από το σκοπό αυτού του άρθρου, θα αναφερθούμε όμως κάποια στιγμή σε αυτές για να γνωρίζετε τι ακριβώς υποστηρίζει η κάθε μία και πώς αντικρούεται με την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη ενός διαιτολόγου.

Σε αντίθεση με αυτές τις δίαιτες, η Μεσογειακή Διατροφή η οποία προάγει την μακροβιότητα και δρα προστατευτικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου είναι η καταλληλότερη διατροφή (έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής). Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος ενός προγράμματος υγιεινής απώλειας βάρους και όχι η γρήγορη απώλεια που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου. Μερικές συμβουλές είναι οι παρακάτω:
  •  Στόχος: μείωση κατά 10% του παρόντος σωματικού βάρους
  •  Ρυθμός απώλειας: 0,7-1 κιλό/ εβδομάδα
  •  Καθημερινή κατανάλωση πρωινού
  •  Μικρά & συχνά γεύματα
  •  Ισορροπημένη διατροφή (η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ολικής αλέσεων δημητριακών καθημερινά, οσπρίων και λαδερών 2 φορές την εβδομάδα, η προτίμηση ψαριών και πουλερικών σε σχέση με το κόκκινο κρέας, η κατανάλωση χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών και τυριών, η μέτρια χρήση του ελαιόλαδου και η ύπαρξη του κόκκινου κρέατος στο τραπέζι μας μια φορά την εβδομάδα)
  •  Επαρκής πρόσληψη υγρών (1ml υγρών / 1 kcal πρόσληψης συν τις απώλειες από τον ιδρώτα)
  •  Άσκηση: > 30’ ημερησίως

Σχόλια

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις

Οι Αγαπημένες σας Αναρτήσεις!